maanantai 14. marraskuuta 2016

Kolumni


Eveliina Kankaansivu
Jokapäiväinen kilpa-ajo

Sammon keskuslukion parkkipaikoista on melkein mahdotonta löytää itselleen parkkipaikka varsinkin, jos tulee kahdeksan jälkeen kouluun. Sammon keskuslukio sijaitsee Uimalankatu 5, 33540 Tampere.

 Kun kulkee Uimalankatua pitkin, ympärillä näkee suurimmaksi osaksi autoja ja mopoautoja. Talon asukkaiden, opettajien ja hippostalon työntekijöiden autoja. Opiskelijoiden autoille ei ole niin paljoa tilaa, kun tarvitsisi. Sammon keskuslukio on Suomen kolmanneksi suurin lukio ja Tampereen isoin lukio. Sammon keskuslukiossa on noin 900 oppilasta ja nelivuotisia opiskelijoita on enemmän kuin koskaan koulun historiassa. Parkkipaikkoja olisi hyvä olla runsaammin.
Kun oppilas saa ajokortin 18-vuotiaana ja jos asuu kaukana, on paljon helpompi tulla autolla.  Lukiossa opiskelijat joutuvat maksamaan jo läpi vuosien kaikesta paitsi koulu ruuasta. Voin sanoa, että rahaa kuluu muuhunkin, kun kouluun kuluihin.

 Mielestäni Suomen ilmainen koulunkäynti systeemi ei toteudu lukiolaisen koulun käynnissä. Lukiossa oppilas maksaa kirjoista, tietokoneesta, bussilipusta, teattereista, konserteista/muista vierailuista, mahdollisuudesta ylioppilas kokeen tekemisestä, kuvaamataiteen materiaaleista ja vaikka mistä muusta. Ei voida olettaa, että kaikki opiskelijat, jotka ovat valinneet lukion voisivat maksaa monia kymmeniä euroja kaikesta. Jos opiskelijat tai heidän vanhempansa joutuisivat maksamaan vielä siitä, että oppilas joutuu jättämään autonsa koulun parkkipaikalle, jotta hän pääsee käymään koulua?

Jos Sammon keskuslukion parkkipaikkoja laajennetaan ei mielestäni voi pyytää parkkimaksua tai kääntämään kiekkoa kahden tunnin välein. Jos oppilas, joutuu maksamaan parkkimaksun kuukausien ajan, siitä kertyy oppilaalle isot maksut.
Itse opiskelen Sammon keskuslukiossa ja menoja on tullut jo reippaasti. En pysy enää edes laskuissa mukana. Itse en koe käyväni Suomessa ilmaista koulua.

 Tampereen kaupungilla on paljon kehitettävää, jotta opiskelijana olisi mukava asua ja opiskella Tampereella. Mielestäni paras mahdollinen ratkaisu olisi, että Sammon keskuslukion ympärille tulisi opiskelijoille enemmän tilaa parkkipaikoille, mutta ei parkkimaksua tai kiekon laittamista. Jos kaupunki niistä toisen laittaisi, itse valitsisin kiekon. En kuitenkaan haluisia juosta koko ajan kääntämään kiekon kelloa eteenpäin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti